EN HYLLNING TILL....
Ja, ägget!! En hyllning till ägget.
Jag vill faktiskt hylla denna fantastiska produkt, ägget. Ett ägg är verkligen fantastikst och det är faktiskt en hel del saker som inte skulle finnas om det inte vore för just ägget.
Tänk så otroligt mycket man kan ävanda ägget till....
Du kan koka det!
Gör det löskokt och ät det i en äggkopp med kaviar på eller gör det hårdkokt så du kan skiva det på smörgåsen med kaviar på eller till en räksmörgås eller ät det som det är med salt på.
Du kan även äta det rått!
Verkar inge vidare men man kan och det ska tydligen var bra för både rösten och hälsan.
Har även hört att äggulan ska vara bra för håret.
Du kan steka det!
Ja du kan steka ägget på hudratals olika sätt. Vändstekt ägg med krossad gula som jag gjorde nyss och ha på mackan eller till pyttipannan. Man kan steka ägget på båda sidor utan att krossa äggula. eller bara steka ägget på ena sidan och låta gulan var intakt för att sen låta den rinna ner på smörgåsen.
Du kan pochera ett ägg!
Pocherat ägg (ingen koll på stavningen) innebär att man kokar ett rått ägg, alltså man knäcker ner det i kokande vatten. Ska vara en dellikatess men nja jag är tveksam.
Jag har aldrig vågat smaka men jag har testat att göra det.
Du kan baka med det!
Kan du tänka dig i hur många bakverk det finns ägg??? Nästan ALLT! Om man vispar ägg tillsammans med socker eller smör får du en pösig smet som gör dina muffins och sockerkaka fluffig. Om du delar äggulan från vitan och bara vispar vitan får du en hård fluffig smet som du kan blanda med grädde eller mjukost för att göra en cheesecake eller spritsa ut på plåt för att få härliga marränger. Blanda äggulan i smält choklad och du får en härlig smet till att garnera tårtan. Rör snabbt ihop ett ägg och pensla på dina bullar eller bröd och dom blir blanka och fina när de gräddas.
Äggulor används som emulgeringsmedel i bland annat majonnäs, samt när man gör krämiga pastarätter, till exempel spaghetti carbonara. Äggula är även en viktig ingrediens i glass.
Äggula används som smaktillsats i alkoholhaltiga drycker exempelvis ägglikör samt äggtoddy.
Ägget är en av huvudingredienserna i våfflor, fattiga riddare,
omellet, äggröra, pannkakor och mjuka kakor.
Ägget är dessutom väldigt närinigsrikt. Ett ägg innehåller cirka 75 kalorier, 6 gram protein och 5 gram fett (äggulan). Äggvitan består till 90 procent av vatten och 10 procent fullvärdigt protein.och innehåller mycket proteiner.
Allstå är ägget både nyttigt och gott.
Dessutom om man låter ägget bli befruktat på hönsfarmen så+ kan man istället gå till affären och köpa helstekt kyckling!! För även det är ju ett ägg från början ;-)
Detta är bara en bråkdel av vad man kan göra med ett ägg. Så tänk er vad fantastiskt det är med ägg och hur skulle världen och vår mat se ut utan äggen???
Och tro mig jag är inte ensam om att gilla ägg
för under påskveckan äts det 2000 ton ägg i Sverige vilket är nästan
dubbelt så mycket som en vanlig vecka.
På påskafton beräknas
vi svenskar äta upp till sex miljoner ägg i timmen.
I Sverige äter vi i snitt 200 ägg per person och år.
Det finns ingen fara i att vräka i sig tjugo ägg under påsken och
heller ingen gräns för hur många ägg man bör äta per vecka
ÄGGET ÄR HELT ENKELT HELT FANTASTIKT!!